Zo pas je vintage items toe in je interieur

Zo pas je vintage items toe in je interieur

Vintage items, de laatste jaren is het een heuse trend geworden. Vintage items vertellen een verhaal en geven je interieur hiermee een unieke twist. Wie weleens op vintage schattenjacht is geweest, weet echter ook dat het vinden van een vintage parel nog lang niet zo gemakkelijk is. Want hoe weet je nu echt of het door jou gevonden item een pronkstuk in je interieur gaat vormen of binnen drie dagen weer in de prullenbak belandt? En heb je eindelijk die unieke vondst gedaan? Dan stuit je al gauw op het volgende probleem. Want hoe pas je dit toe in je interieur? Wij geven je graag wat handvatten.

Wat is vintage?

Om te beginnen met wat vintage nu eigenlijk precies is. Officieel zijn vintage items oude producten die zijn gemaakt in de periode tussen 1920 en 1980. Denk hierbij aan tassen en kleding, maar dus ook aan meubels en woonaccessoires. Vintage producten kenmerken zich door de goede kwaliteit. Ondanks dat ze al tientallen jaren oud zijn, zijn vintage producten over het algemeen nog in goede staat. Hierdoor stralen vintage items karakter en stijl uit. Vintage wordt vaak verward met tweedehands, maar een tweedehands product hoeft dus niet per definitie ook vintage te zijn.

Kenmerken van een vintage interieur

Voor wie van een uitgesproken woonstijl houdt en niet bang is om een beetje te experimenteren, is het toevoegen van vintage items aan het interieur een goede keuze. Dankzij hun eigenheid maken ze gemakkelijk een statement in je interieur. Het zoekt grenzen op en vormt een unieke mix van oud en nieuw. In een vintage interieur zie je vaak dat klassiek, design, nieuw en tweedehands samenkomen. Dit zorgt voor een speels effect waar eindeloos mee gecombineerd en gevarieerd kan worden. Een vintage interieur is dan ook altijd in beweging en nooit helemaal af.

Vintage kleuren

Ook al zijn er weinig regels voor het samenstellen van een vintage interieur, speelt kleur toch een belangrijke rol. Kleur zorgt namelijk voor verbinding en eenheid tussen de meubels en accessoires. Wanneer je kiest voor een bepaald kleurenthema en vintage items zoekt die hierbij passen, zal je al gauw merken dat de items samen meer eenheid vormen en goed aansluiten bij de rest van het interieur.

 

Toch zijn er ook specifieke kleuren die bekend staan als vintage kleuren. In een vintage interieur wordt vaak gebruikgemaakt van wit en bruin als basiskleuren, aangevuld met warme tinten als okergeel, donkergrijs en groen. Probeer daarom eens te experimenteren met deze kleuren, wanneer je een ‘echte’ vintage look wilt creëren.

Vintage materialen

Materialen zoals leer, glas of zwart metaal versterken een vintage uitstraling. Ook hout is een materiaal dat veel gebruikt wordt voor het creëren van een vintage look. Denk hierbij bijvoorbeeld aan notenhout en teakhout, maar ook aan andere natuurlijke materialen, zoals rotan en bamboe. Combineer dit bijvoorbeeld met een travertin vloer, een wollen kleed en natuurlijk een hoop planten om het geheel compleet te maken.

Vintage meubels

Nu je weet welke kleuren en materialen bijdragen aan het creëren van een vintage look is het tijd om over te gaan op het belangrijkste onderdeel, namelijk de meubels zelf. Meubels hebben een grote invloed op de uitstraling van je interieur en kunnen een stijl maken of breken. In een vintage interieur wordt over het algemeen veel gebruikt gemaakt van meubels met een doorleefde uitstraling. Denk hierbij aan leren bank of een oude houten tafel. Ook typeert een vintage interieur zich door een simpel design. Zoals we hierboven al vermeldden, zijn het niet alleen hout en leer die een vintage interieur kenmerken, maar ook materialen zoals glas en metaal. Een goed voorbeeld van een meubel waaraan je hierbij kunt denken, is een salontafel, bestaande uit een glazen plaat en metalen frame. 

 

Kortom, genoeg kleuren, materialen en manieren om de vintage look eigen te maken en toe te passen in je interieur. En ben je niet in een keer tevreden over het resultaat? Onthoud dan dat een vintage interieur altijd in beweging is en nooit helemaal af is.
Terug naar blog