Zo laat je je woonkamer optisch groter lijken

Zo laat je je woonkamer optisch groter lijken

Is jouw woonkamer aan de kleine kant en oogt het daardoor wat vol en krap? Dat kan ook anders! Dankzij deze tips lijkt jouw woonkamer optisch groter.

Neem het plafond mee

Wanneer je een ruimte binnenstapt waar de muren en het plafond dezelfde kleur hebben, is het je misschien weleens opgevallen dat dit de ruimte groter aan doet voelen. Waarom zou je dit dan ook niet in de woonkamer toepassen? Nu voelt het in eerste instantie misschien wat onwennig om met een opvallende kleur over het plafond heen te gaan. Toch zal je als het eenmaal af is, zien dat dit naast ruimtelijk ook erg stijlvol en rustig oogt. Kies hierbij wel voor een lichte tint, aangezien je met een donkere kleur juist het tegenovergestelde effect bereikt.

Kies voor lichte kleuren

We noemden het hierboven al, maar wanneer je je woonkamer groter wilt laten lijken, is het belangrijk om voor lichte tinten te kiezen. Donkere kleuren mogen dan knus ogen, ze absorberen namelijk ook een hoop daglicht, wat de woonkamer optisch juist kleiner doet laten lijken. En dat is nou juist hetgeen wat we niet willen. Het meeste licht wordt gereflecteerd door de vloer en de muren. Maak hier dus slim gebruik van en zorg ervoor dat deze van een lichte tint zijn voorzien.

De hoogte in

Zorg dat de aandacht naar boven getrokken wordt, door planken en schilderijen wat hoger op de muur te hangen. Hierdoor wordt je aandacht automatisch naar boven getrokken, wat ervoor zorgt dat de woonkamer hoger en dus groter oogt. Hetzelfde geldt voor je meubels. Kies eerder voor meubels op pootjes dan meubels die plat op de grond staan. Dankzij de pootjes ontstaat er namelijk meer ruimte onder het meubel, wat luchtig oogt en voor een ruimtelijker effect zorgt.

Kleine woonkamer? Kies groot meubilair

Het klinkt misschien wat onlogisch, maar kies in een kleine ruimte liever voor een aantal grote statement stukken dan voor vele kleine meubels. Wanneer je voor veel kleine meubels kiest, oogt de ruimte sneller vol en rommelig. Enkele grote meubels daarentegen zorgen juist voor een ruimer en grootser effect. Zorg er hierbij wel voor dat de meubels goed in de ruimte passen en niet te krap op elkaar staan, want hierdoor oogt het dan juist wel weer vol.

Maak je naast een paar statement meubels toch ook graag gebruik van kleine accessoires? Kies dan voor oneven getallen. Decoreer de bank bijvoorbeeld met drie sierkussens of hang vijf lijstjes aan de muur

Speel met lijnen en strepen

Net als met kleding geldt het ook voor de inrichting dat horizontale strepen de ruimte breder doen laten lijken en verticale juist langer. Is je woonkamer daarom lang en smal? Kies dan voor een vloerkleed met een horizontale streep erin verwerkt. Is de kamer juist kort en breed? Kies dan voor een vloerkleed met een verticale streep. Niet zo’n fan van tapijt? Je kunt de strepen natuurlijk ook terug laten komen in het behang.

 

Ditzelfde trucje geldt overigens niet alleen voor het behang en het kleed, maar ook voor de vloer. Zo geeft een in de breedte gelegde vloer de woonkamer een bredere uitstraling en een in de lengte gelegde vloer een langere uitstraling.

Terug naar blog