Zo kies je een vloerkleed dat past bij jouw interieur

Wanneer het aankomt op het interieur, is een mooi en passend vloerkleed als een kers op de taart. Het is de finishing touch die een ruimte sfeer geeft en compleet maakt. Toch kan het kiezen van het juiste kleed nog knap lastig zijn, want waar moet je allemaal op letten? De belangrijkste factoren bij het maken van deze keuze zijn het formaat, de kleur, het materiaal en de stijl. Maar dat is niet het enige. Het is ook handig om na te denken over de functie van het vloerkleed. Waar wil je het tapijt voor gebruiken? Wil je bijvoorbeeld dat je kinderen erop kunnen spelen, heb je huisdieren? Allemaal factoren om rekening mee te houden. Om het maken van deze keuze wat gemakkelijker te maken, hebben we een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet.

Het formaat van je vloerkleed

Bedenk bij het bepalen van het formaat van het vloerkleed allereerst waar je het tapijt neer wilt leggen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een tapijt voor de zithoek of juist voor onder de eettafel? Ook is het belangrijk om na te denken over de vorm. Kies je voor een rechthoekig vloerkleed of ga je juist voor een ronde vorm? Zo zorgt een vloerkleed met een ronde vorm voor een speels effect en helpt dit om rechte lijnen in het huis te doorbreken. Deze vorm staat vaak goed onder een tafel.

 

Ook is het belangrijk om te letten op de grote van de ruimte. Zo doet een groot vloerkleed een kleine ruimte optisch nog kleiner lijken. Voorkom dit probleem en neem voordat je overgaat tot de aanschaf de maten van de ruimte op.

Speel met kleur

Bij het bepalen van de kleur van het tapijt, is het belangrijk om goed te kijken naar de stijl van de rest van de ruimte. Zo kan een druk vloerkleed, zoals een vintage tapijt of een vloerkleed in een opvallende kleur, een mooie aanvulling zijn op een minimalistisch interieur, maar oogt in een drukker interieur een strak en simpel vloerkleed vaak beter bij het geheel.

Kies voor een vloerkleed van het juiste materiaal

Net als met de kleuren en formaten zijn er ook voor het materiaal talloze opties waaruit je kunt kiezen. Zo valt er allereerst een onderscheid te maken tussen hoog- en laagpolige tapijten. Een hoogpolig tapijt is gemaakt met een lange lus en voelt daardoor lekker zacht en warm aan de voeten. Door het knusse gehalte van dit type vloerkleed wordt hier vaak voor gekozen in de zithoek en de slaapkamer.

 

Laagpolige tapijten daarentegen komen vaak goed tot hun recht in een strak interieur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een betonlook vloer. Het voordeel van dit type vloerkleed ten opzichte van de hoogpolige variant is dat het een stuk gemakkelijker schoon te houde is.

 

Naast hoog- en laagpolige tapijten valt er ook nog een onderscheid te maken in tal van andere materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een natuurlijk materiaal, zoals wol of katoen of juist voor een synthetisch materiaal, zoals kunststof of polyester. Wol is een van de meest populaire materialen voor een vloerkleed. Het heeft een luxe uitstraling en is zacht aan de voeten.  Daarnaast is het gemakkelijk te onderhouden. Ook katoen is een veel gekozen variant. Dit materiaal is naar verhouding goedkoper dan wol en is gemakkelijk schoon te maken, waardoor dit een veilige keuze is voor gezinnen met kinderen.

 

Naast natuurlijke materialen als wol en katoen, kun je natuurlijk ook kiezen voor een vloerkleed gemaakt van kunststof. Voor wie last heeft van huisstofmijtallergie, is dit een slimme keuze. Dit type vloerkleed neemt namelijk geen stof op en heeft als bijkomend voordeel erg gemakkelijk in onderhoud te zijn.

Kwestie van smaak

Bovenstaande tips kunnen een handige leidraad vormen bij het aanschaffen van een vloerkleed, maar onthoudt dat het kiezen van een tapijt uiteindelijk vooral een kwestie van smaak is. Kijk goed naar de stijl van de ruimte en naar wat jij mooi vindt, er zijn geen regels.

Terug naar blog