Zo creëer je de perfecte thuiswerkplek

Zo creëer je de perfecte thuiswerkplek

Sinds Corona zijn we massaal meer vanuit huis gaan werken. Waar veel mensen eerst standaard vijf dagen per week naar kantoor gingen, is hybride werken sinds Corina een stuk normaler geworden. Wanneer je met regelmaat vanuit huis werkt, is het natuurlijk van belang dat je huis hierop aangepast is. Een goede werkplek is dan ook essentieel. Maar hoe creëer je dit en waar moet een thuiswerkplek eigenlijk allemaal aan voldoen? Wij helpen je op weg.

Waar moet een thuiswerkplek aan voldoen?

Het belangrijkste onderdeel van het creëren van een thuiswerkplek is - helaas - niet de inrichting, maar dat het een een ergonomisch verantwoorde plek is. Hiermee bedoelen we dat het moet voldoen aan de eisen van de Arbo. Dit betekent dat er een goede stoel en tafel moeten staan en dat de werkplek goed verlicht moet zijn. Met een tafel bedoelen we in dit geval een bureau, want een eettafel heeft in de meeste gevallen niet de juiste hoogte. Daarnaast is het belangrijk dat je werkplek is voorzien van een verstelbaar beeldscherm, toetsenbord en muis. Dit is namelijk een stuk beter voor je houding dan wanneer je vanaf een laptop werkt.

Let hierop bij het creëren van een thuiswerkplek

Los van de inhoud van de werkplek is het ook belangrijk om na te denken over de plek in het huis waar de werkplek zich zal gaan bevinden. Woon je bijvoorbeeld aan een drukke weg? Kies er dan liever voor om je werkplek aan de andere zijde van het huis te creëren, om te voorkomen dat je constant in de herrie zit. Daarnaast is het ook van belang dat de werkplek een goede temperatuur heeft en de wanden een fijne, rustige kleur hebben. Deze dingen zorgen ervoor dat je je beter kunt concentreren en dus prettiger aan het werk kunt.

Werk alleen vanaf je thuiswerkplek

Wanneer je veel vanuit huis werkt, kan het lastig zijn om werk en privé van elkaar gescheiden te houden. Het is tenslotte erg makkelijk om aan de keukentafel je laptop nog even open te klappen of nog gauw in bed wat mails te beantwoorden. Toch is dit geen goed idee. Op deze manier ga je de plekken waar je je hoort te kunnen ontspannen namelijk met werk associëren. Werk daarom enkel op je speciaal hiervoor ingerichte werkplek, zodat je ook thuis werk en privé gescheiden kunt houden. Dit geeft niet alleen een hoop rust, maar zorgt er ook voor dat je productiever bent.

Clean desk policy

Een schoon bureau zorgt voor een schoon hoofd en dus is het belangrijk dat jouw bureau ook thuis geordend en netjes is. Dit betekent niet dat er niets op mag liggen, maar wel dat hetgeen wat er ligt netjes en overzichtelijk oogt. Zorg ervoor dat rommel, lege koffiemokken en stapels papier dus uit het zicht zijn en zorg voor laden of mandjes waarin je papieren en andere belangrijke items kunt bewaren. Ook dit draagt bij aan een hogere productiviteit en meer rust in je hoofd.
Terug naar blog