Zo creëer je de perfecte fotowand

Zo creëer je de perfecte fotowand

Het mag anno 2022 niet ontbreken in een Pinterest-waardig interieur: een fotowand. Of je er nu je persoonlijke vakantiekiekjes tentoonstelt of kiest voor een combinatie van professionele fotografie en inspirerende quotes, de fotowand doet altijd goed. Toch is het creëren ervan nog lang niet even gemakkelijk. Voor het realiseren van een picture perfect fotowand is enige voorbereiding namelijk niet overbodig. Wij helpen je daarom graag op weg.

Bepaal de plek van de fotowand

Allereerst in het van belang om de plek van de fotowand te bepalen. Houd hierbij rekening met de afmetingen van de muur, de lichtval, de meubels tegen de muur en de kleuren van zowel de muur als de meubels. Al deze elementen spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke look van de fotowand.

De beelden en kleuren van de fotowand bepalen

Het uitkiezen van de beelden voor de fotowand is natuurlijk het leukste onderdeel van het gehele proces. Het is hierin van groot belang om te bepalen welke uitstraling je met de beelden wilt creëren. Wil je dat de beelden stijl en rust ademenen of mogen de foto’s de ruimte juist van een wat meer speels effect voorzien?

 

Geef je de voorkeur aan een minimalistische uitstraling? Kies dan voor rustige beelden met neutrale kleuren. Wil je juist een opvallende look creëren? Ga dan voor speelse beelden en opvallende kleuren.

 

Let hierbij goed op kleurgebruik. Wil je alle beelden in dezelfde kleur(tint) of kies je voor de combinatie van meerdere kleuren? Houd hierbij ook de stijl en overige kleuren van de ruimte in gedachten.

 

Maak je naast foto’s ook gebruik van quotes? Zorg er dan voor dat deze qua kleur aansluiten bij de rest van de beelden. Ben je zelf graag creatief bezig? Maak de quotes dan zelf, met behulp van programma’s als Canva of InDesign.

Compositie van de fotowand

Een andere belangrijke factor voor de uitstraling van de fotowand is de compositie van de foto’s. Wil je bijvoorbeeld de gehele muur benutten of alleen het gedeelte boven een bepaald meubel? Kies je ervoor om de lijsten heel dicht tegen elkaar te hangen of laat je er meer ruimte tussen? Houd je alles in een strak vierkant of ga je voor een meer speelse look door de lijsten op verschillende hoogtes te hangen en gebruik te maken van lijsten in verschillende formaten? Of kies je er misschien wel voor om de lijsten op een wandplank te plaatsen?

 

Voordat je over dit alles een beslissing neemt, kan het handig zijn om online onderzoek te doen naar de stijlen die jou aanspreken. Instagram en Pinterest zijn hier de perfecte plekken voor. Gebruik hiervoor zoektermen als fotowand of picture wall en je beeldscherm zal zich binnen no time vullen met oneindig veel opties en ideeën.

 

Om erachter te komen of de beelden goed op elkaar aansluiten en de compositie naar je zin is, kan het helpen om de compositie visueel te maken voor jezelf. Wanneer je de beelden online besteld, bieden programma’s als Canva een gemakkelijke manier om te puzzelen met de compositie. Zie je de foto’s toch liever in fysieke vorm voor je? Leg de fotolijsten dan in de gewenste compositie op de vloer, voordat je ze daadwerkelijk aan de muur hangt. Zo heb je een goed overzicht van het totaalplaatje en kun je desgewenst nog het een en ander aanpassen.

Verschillende lijsten

Een ander belangrijk element in de uitstraling van de fotowand zijn de lijsten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om enkel gebruik te maken van dezelfde lijsten, maar wie het geheel wat speelser wilt maken, kan er ook voor kiezen gebruik te maken van verschillende lijsten in verschillende formaten. Om te voorkomen dat het geheel te druk wordt en de eenheid verloren gaat, kun je gebruik maken van verschillende lijsten in dezelfde kleur. Hiervoor kun je natuurlijk nieuwe lijsten kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om bestaande lijsten van dezelfde kleur te voorzien, door ze over te spuiten met een verfspuitbus. Hiermee voorkom je een hoop gepriegel met verf en kwasten en zijn toch alle lijsten in dezelfde kleur.

 

Heb je wat minder budget, maar wil je alle beelden toch graag van een lijst voorzien? Ook dat is mogelijk. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van washi tape! Met behulp van een klein beetje creativiteit en een vaste hand, kun je de foto’s door middel van washi tape van een creatief frame voorzien. En extra leuk, ben je het na een tijdje zat? Dan vervang je het tape gemakkelijk voor een andere kleur of patroon.

Terug naar blog