Zo bepaal je de woonstijl van je nieuwe huis

Een nieuw huis. Je hebt er lang naar uitgekeken en eindelijk is het dan zo ver. In je hoofd zie je jezelf al helemaal zitten in je nieuwe paleisje en je kan niet wachten om met de inrichting van start te gaan. Maar dan stuit je op misschien wel het lastigste onderdeel van een nieuwe woning: de woonstijl. Met zoveel verschillende stijlen kan het soms lastig zijn om door de bomen het bos te kunnen zien. Want welke stijlen zijn er eigenlijk allemaal en wat voor soort meubels passen hierbij? Om je een beetje op weg te helpen, hebben we de populairste woonstijlen van dit moment voor je verzameld.

De Scandinavische woonstijl

Voor wie van minimalistisch houdt, is een Scandinavisch interieur een perfecte keuze. Deze woonstijl kenmerkt zich door veel strakke lijnen en weinig tierelantijnen. Deze clean uitstraling zie je terug in de meubels en accessoires. Zo zijn de meubels over het algemeen laag en staan eetkamerstoelen op smalle poten. Alles voor een zo open en luchtig mogelijk aanzicht. Andere kenmerken van een Scandinavisch interieur zijn licht, veel hout en geometrische vormen.

De Bohemian woonstijl

Houd jij meer van een wat drukkere inrichting met felle kleuren en veel accessoires? Dan is de Bohemian woonstijl misschien wat voor jou. Deze stijl uit zich in oranje en turquoise tinten, gecombineerd met unieke eye catchers, zoals kunst of opvallende posters. Ook zie je in deze stijl veel planten. Deze woonstijl valt door het gebruiken van stoere meubels in donkere kleuren gemakkelijk te combineren met de industriële stijl.

De industriële woonstijl

Misschien wel de populairste woonstijl van dit moment, de industriële woonstijl. Wie voor deze stijl kiest, heeft de luxe om te kunnen kiezen uit een oneindig aanbod van meubelaanbieders. Deze stijl is booming en wordt daardoor aangeboden bij zo’n beetje iedere meubelzaak. Een industriële inrichting kun je herkennen aan meubels gemaakt van hout en metaal. De meubels beschikken vaak over een wat ruige en stoere uitstraling en komen vaak het best tot hun recht, wanneer ze handgemaakt zijn. Omdat deze woonstijl veel neutrale kleuren bevat, is het gemakkelijk te combineren met andere stijlen.

De botanische woonstijl

Houd je van natuur en voel je je thuis in een huis met veel groen? Dan is de botanische woonstijl een goede keuze. Zoals de naam al doet vermoeden, kenmerkt deze stijl zich door veel planten. Maar het zijn niet alleen de planten die deze stijl typeren. Ook accessoires, materialen en behang spelen hierin een belangrijke rol. Bij een botanische woonstijl zien we vaak lichte houten vloeren, doorleefde materialen, rotan, natuurprints, ingelijstje insecten en behang voorzien van bloemen- en plantenprints. Door de natuurlijke materialen is deze trend goed te combineren met bijvoorbeeld de industriële stijl.

De landelijke woonstijl

Gaat jouw hart sneller kloppen van neutrale kleuren, zoals zwart, wit, grijs en nude tinten en houd je niet van te veel poespas? Dan is de landelijke woonstijl misschien wel iets voor jou. Naast neutrale kleuren draait het bij de landelijke stijl om natuurlijke materialen, zoals hout, leer, katoen en schapenvachten. In een landelijk interieur speelt het buitenleven de belangrijkste rol. Zo zijn meubels voornamelijk ruw en onbewerkt en zorgen houten steunbalken voor het typische landelijke ‘boerderij-gevoel’.

De moderne woonstijl

De moderne woonstijl is een vrij abstract begrip. Er kan op vele manieren invulling aan worden gegeven, maar over het algemeen wordt deze stijl gekenmerkt door een minimalistisch interieur met strakke lijnen en de nodige eye-catchers, wat bij voorkeur design items of andere pronkstukken zijn. Daarnaast bevat deze stijl vaak veel wit en hoogwaardige materialen, zoals wol, zijden en hoogglans.

De eclectische woonstijl

Wie het lastig vindt om een keuze te maken tussen al deze verschillende woonstijlen, kan ook kiezen voor een eclectische inrichting. Deze woonstijl is een verzameling van verschillende stijlen. Deze inrichting wordt in steeds meer woonkamers toegepast en is een handige optie voor wie het lastig vindt om voor één specifieke stijl te kiezen. Het voordeel van deze woonstijl is dat het een stuk minder trendgevoelig is en je daarnaast niet in één keer een geheel nieuw interieur hoeft aan te schaffen. 

Terug naar blog