Modern je kantoor inrichten? Zo doe je dat!

Voor een werkgever is het van groot belang dat medewerkers hun werkplek als prettig ervaren. Een fijne werkplek zorgt tenslotte voor meer motivatie. Een modern kantoor draait al lang niet meer enkel om werken, maar biedt ruimte voor verschillende activiteiten. Denk hierbij aan ruimtes waar mensen kunnen ontspannen, zoals een sportruimte, een pingpongtafel of een uitgebreide koffiecorner. Ook wat betreft de indeling van de werkplekken verschilt een modern kantoor van de vaak erg statische indeling bij  ouderwetse kantoren. Zo beschikken moderne kantoorruimtes over werkplekken waar mensen gefocust aan de slag kunnen, grote vergaderzalen voor teamvergaderingen en kleine vergaderruimtes voor één op één gesprekken. Maar hoe richt je jouw kantoor dan precies in? Wij helpen je graag op weg.

Verwerk je branding in het interieur

Je kantoor is het visitekaartje van je bedrijf. Het is de plek waar je medewerkers een groot deel van hun tijd doorbrengen, maar ook de plek waar je zakelijke klanten en sollicitanten ontvangt. Het verwerken van je branding in je interieur is in een modern kantoor dan ook onmisbaar. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de kleuren van je huisstijl te verwerken in de inrichting of op de muren en door het logo van het merk weer te geven.

Zorg voor daglicht

Eén van de belangrijkste aandachtspunten tijdens het inrichten kan het kantoor is om ervoor te zorgen dat er voldoende daglicht naar binnen valt. Daglicht bevordert de productiviteit en laat een ruimte beter tot zijn recht komen. Onmisbaar dus in een modern kantoor. Toch kan het in de donkere wintermaanden lastig zijn om hier genoeg van binnen te krijgen. In dat geval kan dynamische verlichting uitkomst bieden. Dit type verlichting anticipeert op de lichtinval gedurende de dag en zorgt daardoor dat de productiviteit van medewerkers minder aan verandering onderhevig is.

De indeling van een modern kantoor

We noemden het al kort in de inleiding, moderne kantoren beschikken over verschillende ruimtes. De ruimte bestaat niet meer enkel uit een statische indeling van sfeerloze bureaus die met schermen van elkaar gescheiden worden. Nee, in het moderne kantoor draait het om openheid en transparantie. Denk hierbij aan open en overzichtelijke ruimtes met flexibele werkplekken. Ook wordt er in moderne kantoren veel gebruik gemaakt van glazen wanden. Hierdoor is het mogelijk om privacy te creëren, zonder de open en ruimtelijke uitstraling te verminderen.

Een modern kantoor is een groen kantoor

In een modern kantoor staat groen centraal. Zowel letterlijk, in de vorm van bloemen en planten, als figuurlijk, in de vorm van duurzame oplossingen. Bloemen en planten dragen bij aan meer zuurstof en fleuren daarnaast de ruimte op. Wanneer het aankomt op duurzaamheid zien we dat er op veel moderne werkplekken gebruik wordt gemaakt van duurzame oplossingen. Hierbij kun je denken aan het gebruik van ledverlichting en gerecycled papier en het voorkomen van onnodig stroom verbruik.

Ergonomie

Als werkgever is het misschien wel je grootste prioriteit dat je medewerkers fit en gezond blijven. Stevige en ergonomische meubels die een goede houding bevorderen, zijn daarom onmisbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verstelbare bureaustoelen en op hoogte afstelbare bureaus. Ook kan een wekelijkse workout met het team bijdragen aan de vitaliteit van de medewerkers.

Vraag medewerkers om input

Je zou het bijna vergeten, maar hoe mooi en milieuvriendelijk je kantoor ook is, uiteindelijk gaat het erom dat de medewerkers er zich op hun plek voelen. Zij zijn tenslotte degene die er zullen moeten werken. Betrek hen daarom bij het inrichtingsproces en vraag naar hun wensen en behoeftes. Hoeveel waarde hechten ze aan plekken waar ze in stilte kunnen werken of telefoneren en geven ze de voorkeur aan sta- of zitbureaus? Dit zijn allemaal factoren die jij als werkgever mee kunt nemen in het maken van keuzes en het bepalen van de uiteindelijke inrichting en stijl.

Terug naar blog